Лолеска: Заедно да работиме на создавање иднина за пациентите со Алпортов синдром (Видео)

Заедно да работиме на создавање иднина за пациентите со Алпортов синдром. Да им помогнеме на пациентите и семејствата со Алпорт синдром да ги споделат своите приказни со експертите, да постават прашања, да ја разберат нивната дијагноза, да го пронајдат најблискиот Повеќе

Отворен Вториот Балкански состанок за пациенти и експерти за Алпорт синдром

Видни професори и експерти, го споделија своето искуство, но и укажаа дека генетското советување е од суштинско значење во клиничкото управување со ретките болести, во рамките на Вториот Балкански состанок за пациенти и експерти за Алпорт синдром. На состанокот кој Повеќе

Националната кампања „Ги Запознаваме Ретките Болести“ претставена на третата регионална конференција „Caring For Rare“ во Белград (Видео)

Неуморниот активист Гордана Лолеска од Здружението „Ретко е да си редок“,ја претстави Националната кампања „Ги Запознаваме Ретките Болести“ на третата регионална конференција „Caring For Rare“, која се одржува во Белград, Република Србија. На конференцијата се разговараше за ретките болести како Повеќе

Тимбилдингот на ретките болести по шести пат на „Охрид Трчат“ за поддршка на заедницата на ретките

Тимбилдингот на ретките болести, по шести пат на спортската манифестација „Охрид Трчат“ ја поддржa заедницата на ретките пациенти и нивните семејства. Оваа година, ќе трчаат за еднаков и правичен пристап до дијагноза, лекување, здравствена и социјална нега и можности, навремено Повеќе

Гордана Лолеска од Здружението за поддршка за лицата со ретки болести „Ретко е да си редок“ на Велигденска средба со претседателот Пендаровски и неговата сопруга

Активистот Гордана Лолеска од Здружението за поддршка за лицата со ретки болести „Ретко е да си редок“ од Охрид, денеска оствари Велигденска средба со претседателот на Република Македонија Стево Пендаровски и неговата сопруга Елизабета Ѓоргиевска. – Благодарам за големата почит Повеќе

За прв пат доделени стипендии на лица со ретки болести и посебни потреби во Општина Охрид

На пригоден настан кој се одржа денеска, градоначалникот на Охрид д-р Кирил Пецаков ги додели договорите за стипендирање на ученици, студенти, магистранти и докторанти со ретки болести и посебни потреби, кои учат и студираат во државни и приватни училишта односно Повеќе

Ѓоргиевска: Наша морална и човечка должност е да им помагаме на лицата со ретки болести

Сопругата на претседателот на Република Македонија, Елизабета Ѓоргиевска денеска се обрати по повод одбележувањето на Денот на ретки болести – 28 февруари, чија цел е подигање на свеста за ретките болести, преку широка меѓународна кампања. Ѓоргиевска порача дека сите ние Повеќе

Лолеска: Заврши четвртата сезона, утре е нов ден за ретките, нашата борба продолжува

Нови 28. ретки дијагнози, осветлени бројни објекти и локации, четврта ретка поштенска марка, бројни насмевки, нови статии на македонската Википедија, обоени дланки и поддршка од институциите… Зад нас е четвртата сезона на проектот „Ги запознаваме ретките болести“ на охридскиот активист Повеќе

Меѓународен ден на ретките болести 2022

Со бројни активности денеска ќе се одбележи Меѓународниот ден на ретките болести. Првиот ден на ретки болести беше одбележан во 2008 година, точно на 29-ти февруари, „редок“ датум кој се случува само еднаш на секои четири години. Од тогаш, Денот Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Булозна епидермолиза

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе