За прв пат доделени стипендии на лица со ретки болести и посебни потреби во Општина Охрид

На пригоден настан кој се одржа денеска, градоначалникот на Охрид д-р Кирил Пецаков ги додели договорите за стипендирање на ученици, студенти, магистранти и докторанти со ретки болести и посебни потреби, кои учат и студираат во државни и приватни училишта односно Повеќе

Ѓоргиевска: Наша морална и човечка должност е да им помагаме на лицата со ретки болести

Сопругата на претседателот на Република Македонија, Елизабета Ѓоргиевска денеска се обрати по повод одбележувањето на Денот на ретки болести – 28 февруари, чија цел е подигање на свеста за ретките болести, преку широка меѓународна кампања. Ѓоргиевска порача дека сите ние Повеќе

Лолеска: Заврши четвртата сезона, утре е нов ден за ретките, нашата борба продолжува

Нови 28. ретки дијагнози, осветлени бројни објекти и локации, четврта ретка поштенска марка, бројни насмевки, нови статии на македонската Википедија, обоени дланки и поддршка од институциите… Зад нас е четвртата сезона на проектот „Ги запознаваме ретките болести“ на охридскиот активист Повеќе

Меѓународен ден на ретките болести 2022

Со бројни активности денеска ќе се одбележи Меѓународниот ден на ретките болести. Првиот ден на ретки болести беше одбележан во 2008 година, точно на 29-ти февруари, „редок“ датум кој се случува само еднаш на секои четири години. Од тогаш, Денот Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Булозна епидермолиза

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Мултипла склероза кај детската популација

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Миотонична мускулна дистрофија тип I и II

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Мајер-Рокитански-Кастер-Хаузер синдром

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Леукоенцефалопатија на мозокот и ʼрбетниот мозок со покачени лактати

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Беквит-Видеман синдром

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој Повеќе